Zakopane kuchnia roślinna
Popularyzacja roślinnych trendów w odżywianiu stare rośnie. Dieta wegetariańska i wegańska, restauracje, blogi i książki – w naszym kraju kuchnia roślinna zyskuje coraz większą popularność. Dzięki „zielonej kuchni” możemy jeść nie tylko zdrowo i smacznie, ale także różnorodnie. Już blisko połowa Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Ten trend intensywnie rozwija się nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale również z przyczyn etycznych, jak i w kontekście ochrony środowiska. A jak to jest w Zakopanem? Czy tradycje nadal królują na Podhalu, czy zmienia się mentalność górali? Sprawdź, Zakopane kuchnia roślinna.
Zakopane kuchnia roślinna, czy górale podążają za trendami w żywieniu?
Jeszcze kilka lat temu na Podhalu nikt nie słyszał, co to jest wegetarianizm, a co dopiero weganizm… Tutejsza ludność jest wierna tradycji również w kuchni. Dlatego w większości restauracjach znajdziesz kwaśnicę na żeberku, tradycyjny bigos, żurek i ciągnące sery z grilla. Jednak nawet tu dotarła moda na kuchnię roślinną i zdrowy tryb życia. W większości lokali można dostać dania wegetariańskie. A jeśli dobrze poszukamy, to również wegańskie. Kuchnia roślinna to kuchnia kreatywna! Dążenie do zachowania 100% zielonego i zdrowego składu, skłania producentów do poszukiwań zamienników składników i prowadzi do odkrywania nowych, ciekawych rozwiązań.
Czy warto?
Nie od dziś wiadomo, że dieta roślinna jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy i minerały. Zawiera naturalne, nieprzetworzone produkty o korzystnym wpływie na organizm. Dania bez mięsa powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Poprawia się trawienie dzięki większej ilości błonnika. Pomaga w leczeniu niektórych chorób. Dlatego “mięsożercy” powinni wprowadzać do codziennego menu więcej dań kuchni roślinnej.